Huszonegyedik századi betekintés a tudományokba

betekint.jpgA 2020-as évben sok minden átkerült a virtuális térbe. Ezt a változást sejthette meg előre az Akadémiai Kiadó, amely 2019 utolsó hónapjaiban elkezdte a Betekintés című ismertterjesztő sorozat előkészítését. Az első nyolc kötet már elérhető a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ) oldalain (https://mersz.hu/betekintes/).

A MeRSZ-en ma már 600-nál is több könyv található meg, jelentős részük az Akadémiai Kiadó korábban papíralapon is megjelent műveinek új, digitális kiadása. Ezekben sok olyan lehetőség nyílik meg, ami egy papíralapú vagy akár még konvencionálisabb elektronikus formátumban is lehetetlen vagy nehézkes: a művekben keresőeljárások használhatók, jegyzetelhetők, bekezdésszinten hivatkozhatók, internetkapcsolattal bárhol hozzáférhetők, multimédiás elemeket és kattintható webes hivatkozásokat tartalmazhatnak és folyamatosan frissíthetők.

A Betekintés sorozat alapvető célja, hogy az olvasót tömören és élvezetes stílusban bevezesse egy-egy szűkebb szaktudományba. A kötetek terjedelme nagyjából 150 könyvoldalnak felel meg. Elsősorban a szerzők élettapasztalatára alapozva, időnként felvállaltan szubjektív módon érzékeltetik a terület lényegét, mélységet, összetettségét és fontosságát a közös emberi tudás szempontjából.

A nemrég indult sorozatot Lente Gábor mutatta be.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS