Magyar vonatkozású kémia- és vegyipartörténeti évfordulók

Próder István

Ahogy minden januárban, az idén is jelentkezik az évfordulónaptár az 5–200 éve történt eseményekre emlékeztetve.

Öt éve, 2019-ben ünnepeltük a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évét – a 150 éves periódusos rendszert, tíz éve, 2014-ben a Krisztallográfia Nemzetközi Évét. 60 éve hunyt el Schulek Elemér (a listán számos eltávozott vegyész neve szerepel).

period.jpg

75 éve a József Nádor Műszaki Egyetem neve az 1949. évi XXII. törvény alapján Budapesti Műszaki Egyetemre változott. Ugyanebben az évben alakult meg a Nagynyomású Kísérleti Intézet. (Később: Magyar Szénhidrogénipari Kutató-, Fejlesztő Intézet, majd Nitroil Vegyipari Termelő-, Fejlesztő Közös Vállalat; ma: Huntsman Co., USA.) A 3600/1949. kormányrendelet pedig ipari kutatóintézetek, központi kutatólaboratóriumok és kutatási bizottságok létrehozásáról intézkedett. Öt új intézet jött létre: a Vasipari Kutató Intézet, a Szerves Vegyipari Kutató Intézet (SZEVIKI), a Szervetlen Vegyipari Kutató Intézet, (1949. jún. 8-tól Nehézvegyipari Kutató Intézet), a Hőtechnikai Intézet és a Papíripari Kutató Intézet. (Az intézetek közül az 1990-es évek végére csak a SZEVIKI folytatta tevékenységét – 2007-ig.) És szeptemberben megkezdődött az oktatás a Veszprémi Egyetemen mint a Budapesti Műszaki Egyetem kihelyezett Nehézvegyipari Karán.

150 éves egy „oktatási reform”: 1849. október 9-én a Leo Thun osztrák kultuszminiszter által kiadott: „Entwurf der Organisation der Gymnasien und Realschulen in Oesterreich” rendelet hatályát Magyarországra is kiterjesztették. E rendelkezés a 6 osztályos gimnázium és a 2 éves akadémiai bölcseleti tagozat összevonásával létrehozta a 8 osztályos gimnáziumot. A gimnázium mellett általánosan képző, középszintű 2–4 osztályos al-, és 3 osztályos főreáliskolát állított fel. Az iskolákban a kémia még nem külön tárgy, hanem anyagát egyéb tárgyak, elsősorban a természettan (fizika) keretében tanították.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS