Organoleptikus textilvizsgálatok

Kutasi Csaba

Az organoleptikus vizsgálatok az érzékszervi észleléseken alapulnak. Az ember érzékszervei közismerten a szem, a bőr, az orr, a fül és a nyelv. Az alkalmazott módszert a vizsgálat célja határozza meg. Az érzékszervi vizsgálatok használhatók minőség-ellenőrzésnél, termékhibák feltárásánál, különböző gyártási tételek összehasonlítása során, vagy egyszerű termékleíró műszaki jellemzők összeállításakor is.           

organol.jpg

Különböző mértékű nagyításokra alkalmas eszközök a vizuális vizsgálatokhoz

A különböző textilanyagok érzékszervi vizsgálatai körébe főként vizuális észlelések és a tapintás, valamint a szaghatással kapcsolatos tesztelések tartoznak, esetenként a hanghatás is tényező lehet. A minőségtanúsításhoz alapvetően az anyagvizsgálatok eredményei szolgáltatják a mérhető minőségjellemzők objektív tényértékeit, azonban ha a kifejlesztett eszközháttér – esetleg vizsgálati módszer – hiánya ezt nem teszi lehetővé, illetve gyors gyártásközi műszaki döntés szükséges, úgy a kellő szakértelemmel rendelkező személyek szubjektív kontrollja az irányadó.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS