A Nemzeti Atlétikai Stadion membránszerkezete és egyéb textilanyagok a budapesti atlétikai világbajnokságon

Kutasi Csaba

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által szervezett szabadtéri atlétikai világbajnokságra 2023. augusztus 19–27. között kerül sor Budapesten, a Csepel-sziget északi részén, a Ráckevei-Soroksári Dunaág és a Duna part mellett az újonnan épült Nemzeti Atlétikai Stadionban.

Érdekes a tetőfedő membrán szerkezete (kb. 27 000 m2), amelyet a győri Graboplan-Industrie Kft. készített, a Napur Architect Kft. terve alapján.

Az egyes membránelemek szabása számítógép-vezérelt szabászgépen történik (ha több egyforma elem szükséges a konfekcionáláshoz). Az egyedi formák esetében (mint most is) a szabást továbbra is manuálisan, kézi vágógéppel hajtják végre. Az idomok egyesítését speciális gépeken és technológiával végzik, 22 db nagyfrekvenciás hegesztőgép, 12 db speciális nagy teljesítményű vasalógép áll rendelkezésre.

teto.jpg

A membránnal kialakított tető

Az alapanyagok tesztelését a saját anyagvizsgáló laboratórium látja el. Ilyen például a beérkező méteráru-alapanyagok nyúlás-, szilárdsági (szakító- és tépőerő) vizsgálata. Külön kontrollálják a textilalapú anyagok és a hegesztési varratok különböző hőmérsékleten történő változásait, a rögzítések húzó- és szakítószilárdságát is. Ezenkívül átvilágítással is ellenőrzik a beérkezett membránfelület hibamentességét.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS