Kedves Olvasók!

szalp.jpg

Első újévi beköszöntőmet írom, mint a Magyar Kémikusok Egyesületének májusban megválasztott elnöke. A hagyomány szerint, amely alapján felkértek erre, Sarkadi Livia elnökasszony tizenkét ilyen beköszöntőt írt. Próbálok felnőni a feladathoz.

Új évet kezdünk, de az „új” az Egyesület életében már májusban, a tisztújító kongresszuson kezdődött. Új az elnök, (szinte) új a főtitkár, újak az ő helyetteseik, de az Intézőbizottság (IB) legalább fele is kicserélődött (a részleteket lásd a július–augusztusi lapszámban). És ha ez nem lenne elég, 20 év után Androsits Beáta ügyvezető igazgatónktól is elköszönünk december 31-én, utódjának bemutatkozása a hírekben olvasható. E helyen is szeretném megköszönni mindkettőjük sokéves áldozatos munkáját: köszönjük, Livia; köszönjük, Betti! Remélem, nem tűntök el teljesen közülünk! De hogyan is lehet egy egyesülettől teljesen megválni? Természetesen más formában is megköszönjük majd tevékenységüket, erről majd értesülhetnek a tagok, például a lapok hasábjain.

Új év, új vezetőség, ergo új tervek. Az IB szeptemberben nagy lelkesedéssel ült össze. Áttekintettük az előző csapat ránk hagyott részletes helyzetelemzését, ami alapján azonnal nekiláttunk a cselekvési terv elkészítéséhez. Először is készülünk egy kérdőívvel, amellyel fel szeretnénk mérni a tagság igényeit: mit várnak az Egyesülettől az egyéni tagok, és mit a jogi tagok? Milyen programokon és tevékenységekben vennének részt szívesen az akadémiai tagjaink, az iparban dolgozók, a tanárok? Mi az, amit kedvelnek az MKE-ben, mi az, amit lehetne jobban csinálni és mibe vágjunk bele közösen? Addig sem akarunk tétlenek lenni, amíg ennek a közvélemény-kutatásnak eredménye lesz, hiszen vannak égető problémák. Meg kell fordítani a kémia népszerűtlenségének trendjét, különös tekintettel az utánpótlás biztosítására: az MKE a kémiában, vegyiparban érdekelt összes hazai szereplőt is bevonó összefogás élére kíván állni. Meg szeretnénk erősíteni az MKE társadalmi szerepvállalását is, valamint a szakmai munka újragondolása révén fellendíteni az Egyesületben folyó közösségi életet. Természetesen nem feledkezünk el társadalmunk talán legégetőbb problémájáról, és még erősebben kívánjuk támogatni a kémiatanárokat. A fejleményekről az év során rendszeresen be fogunk számolni a lapokban.

Hogy a beköszöntő eredeti funkciójának is eleget tegyek, szeretném sok szeretettel ajánlani e lapszám cikkeit is. Több szempontból is érdekes olvasmány a Jubileumok és átváltozások című cikk, amelyben interjút olvashatunk Réffy Balázzsal, az Akadémiai Kiadó vezérigazgatójával és Lente Gáborral mint a Reaction Kinetics, Mechanisms and Catalysis folyóirat főszerkesztőjével: azon kívül, hogy sokat megtudhatunk e folyóirat és az Akadémiai Kiadó történetéről, a két riportalany véleményét is megismerhetjük a tudományos kiadás átalakulásáról, az open access térhódításának következményeiről mind a folyóiratok, mind pedig a tudományos könyvek kiadásával kapcsolatban. Kiderül az is, hogy az Akadémiai Kiadó két szempontból is az MKE konkurenciája: konferenciaszervezésben, valamint az új folyóiratok indítása terén. (Ez magyarázatra szorulhat: az MKE a Chemistry Europe konzorcium társtulajdonosaként maga is egy egyre bővülő folyóiratcsaládban érdekelt, erről is lesz szó az év során az MKL-ben.) Szintén érdekes történelmi olvasmány Kovács Lajos cikksorozatának első fejezete Russell Marker életéről és munkásságáról. A Séták a tudomány körül rovatban Szabó Rebeka és Lente Gábor Torinóba kalauzolja el az olvasókat. Próder István Évfordulónaptára nagyszerű felkészülés az évre: megtudhatjuk, kire mikor emlékezzünk 2024-ben.

Minden kedves Olvasónknak, akár MKE-tagok, akár nem, sikeres és boldog új évet kívánok!

Szalay Péter


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS