A drezdai Frauenkirche

Krutsay Miklós

kirche.jpg1945-ben, Drezda bombázásakor a Frauenkirche is leégett és összeomlott. Romjait nem távolították el, míg évtizedek múlva el nem határozták, hogy újjáépítik. A munka 1994-ben kezdődött. Mindent eredeti anyagból, eredeti formában állítottak helyre. A romokból kikerült, még használható, több ezer követ pontosan lemérték, megszámozták, katalogizálták és raktározták. Számítógépes program segített eredeti helyük meghatározásában. A kupola 8 m magas, aranyozott keresztjét – némi jóvátételként – Anglia adományozta. 

A Frauenkirche 91 m magas, egyhajós, kupolás körtemplom, négy, szimmetrikusan elhelyezett toronnyal és kiugró apszissal. A magas dobon álló, harangra emlékeztető kupola is kőből épült, fémborítás nélkül. Az épület vertikális metszetén látható, hogy a belső teret egy sokkal alacsonyabb kupolahéj fedi. Belseje gazdag, barokk díszítésű. Oltára szoborcsoportjának főalakja Jézus, a Getszemáni kertben. 

A Freuenkirche tornyaiban nyolc harang lakik, többségüket 2003-ban öntötték, a legnagyobb 1,75 tonna súlyú. A régi, híres Silbermann-orgona elpusztult, sípjait nem lehetett rekonstruálni. Az oltár felett elhelyezkedő, új orgona négy manuálos. 67 hangzó regisztere és csaknem 5000 sípja van. A templomban istentiszteleten kívül hangversenyeket, előadásokat is tartanak.  


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS