A Khan Academy

Kiss Tamás gyorsinterjúja Kállay Csillával (DE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék), a Khan Academy munkatársával

A Khan Academy ingyenes digitális oktatási platform, melynek anyagaiból 120 millióan tanulnak világszerte. A Khan Academy 10 000 videójából, 70 000 feladatából és írásos tananyagából magyar nyelven 700 videó és kb. 5000 feladat, illetve szöveges tananyag érhető el 9 témakörben. A Khan Academy további előnye, hogy más projektekkel szemben nem ér véget egy pályázati ciklus befejeződésével. A kaliforniai iroda a magyar oldalt az 50 másik, nem angol nyelvű oldalhoz hasonlóan ingyenesen üzemelteti és folyamatosan fejleszti.

kh2.jpg

A magyar honlapon közel tízezer regisztrált felhasználó van, de regisztráció nélkül is elérhető az összes anyag. Magyarország területéről egy év alatt 5 millió percet töltöttek a Khan Academy oldalain, bár ez nem csak a magyar oldal felhasználóit foglalja magába. Emellett a YouTube csatornákon is elérhető 260 magyar nyelvű videót eddig 85 ezerszer tekintették meg. A facebook-oldalunkat több mint 2000-en kedvelik, s még többen követik. Rengetegen jelentkeznek önkéntes fordítónak (eddig kb. 300-an), a legtöbb visszajelzés tőlük érkezik. Közülük sokakat az motivál, hogy korábban a Khan Academy oldalán találtak segítséget, s ezt szeretnék ilyen formában visszaadni.

A rendszerben a tanárok nyomon követhetik a diákok otthoni munkáját és fejlődését, ami lehetővé teszi a differenciált oktatást, másrészt az iskolai órákon szervezetten használhatják az anyagokat. A honlap a Google Osztályteremmel is összeköthető. Eddig több ezer tanár regisztrált az oldalon. Pozitív visszajelzés, hogy rendszeresen jelentkeznek tanárok önkéntes fordítónak azzal, hogy ők maguk is használják a honlapot, és szeretnének hozzájárulni a bővítéshez. Többen írják, hogy a diákoktól hallottak róla először. A honlap előnyeit felismerve már több magyar egyetemi kar ajánlja a Khan Academy tananyagait, pl. a BME Villamosmérnök és Informatika Kara, vagy a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara.

Novemberben a természettudományos tanárképzésnek szentelt tematikus számunkban részletesebb beszámolót olvashatnak a Khan Academy munkájáról Kállay Csilla tollából.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS