Robert W. Gore és a Gore-Tex®

Kutasi Csaba

Robert W. Gore amerikai mérnök és tudós, feltaláló és üzletember 2020-ban hunyt el. Többek között a poli(tetrafluoretilén) gyantákat tanulmányozta, alkalmazásukat kutatta. Ennek során feltalálta az általa és részben róla elnevezett lélegző membránt, a Gore-Tex®-et. Külön érdekesség, hogy a lélegző membránnak és anyagának felfedezése is külön-külön – más célú kísérletek során – a véletlennek köszönhető.

A vízgőzt belülről átengedő ruhadarabok és sportlábbelik készítésére alkalmas Gore-Tex® membránról egy 1972 tavaszi piaci jelentés számolt be. A termék első kereskedelmi értékesítésére 1976-ban került sor, amikor az Early Winters Ltd. megkezdte a Gore-Tex® sátrak gyártását és forgalmazását, amit az így készített esővédő ruházatok követtek. 1989-ben Gore engedélyt adott azoknak a gyártóknak a Gore-Tex® megnevezés és védjegy használatára, amelyek a forgalmazás előtti, előírt módszerű szigorú tesztelésen (a Gore cég mesterséges esőterében végzett, továbbá gépi mosási és kopásállósági vizsgálatokkal) megfelelő paraméterekkel rendelkező terméket produkáltak.

gore.jpg

Gore-Tex® membrán elektronmikroszkópos képe

 

A lélegző membránt az öltözködés területén a kültéri ruházatokban és sportcipőkben alkalmazzák. A pórusok elég nagyok ahhoz, hogy a test hője és a pára távozni tudjon, ugyanakkor elég kicsik ahhoz, hogy a kívülről érkező vízcseppek ne tudjanak behatolni. Ennek megfelelően az esőből vagy hóból származó nedvesség nem jut át, de az izzadmány elpárologva távozik.


Vissza a tartalomhoz

 pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS