Álomszerű lítiumlelőhely-felfedezés Nevadában

Lente Gábor

Az elektromos járművek széles körű elterjedésének egyik alapvető akadálya lehet a Földön ismert lítium- és kobaltkészletek szűkössége. Így aztán nagy erőkkel folyik az új lelőhelyek utáni kutatás: az utóbbi években elért legnagyobb sikerről a Science Advances folyóirat 2023 augusztusában számolt be.

Az Amerikai Egyesült Államokban Nevada állam északi határán található a mintegy 40 ´ 30 kilométeres, kulcslyukra emlékeztető alakú, a középső miocénben keletkezett McDermitt-kaldera, amelynek déli szélén, a Thacker Pass (Thacker-hágó) néven ismert területen már mintegy húsz éve folynak intenzív geológiai kutatások. Ezt a vidéket 16 millió évvel ezelőtt katasztrófaszerű hirtelenséggel öntötte el kb. 1000 km3, helyenként 200 méternél is vastagabb réteget alkotó, nagy lítiumtartalmú riolitos magma. A világ többi részén az ércnek tekintett kőzetekben a hármas rendszámú elem koncentrációja ritkán haladja meg a 0,4 tömegszázalékot, az új lelőhelyen ezek az értékek tipikusan 1,3 és 2,4 között változnak.

nevada.jpg

Az új lelőhely geológiáját nagyon alaposan megvizsgálták, és részletes modellt is kidolgoztak a lítium ilyen mértékű felhalmozódására. Sajnos ezek az eredmények a további bányászati kutatásra várhatóan korlátozottan hatnak majd, mivel a földtanilag hasonló területek igencsak ritkának számítanak. Nevadában a Clayton-völggyel, Mexikóban a Sonora nevű területtel fedezhetők fel jelentős párhuzamok. A harmadik és utolsó hasonló vidék, érdekes módon, Magyarország határaihoz közel, Szerbiában, Belgrádtól délnyugatra, a bosznia-hercegovinai határ közelében fekvő Jadar térségben található.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS