Holt, eltűnt és élő testek karácsonyra

Lente Gábor

A tudományos ismeretterjesztés egyik legfontosabb, élő eseménye a brit Royal Institution karácsonyi előadása, amelynek lassan már két évszázados története van Michael Faraday (1791–1867) kezdeti erőfeszítései óta. A bemutatókat már több évtizede három egyórás részben tartják az intézmény külön erre a célra berendezett stúdiójában, nagyrészt diákokból álló közönség előtt. A nézők nem egyszer aktívan közre is működnek a tudományos jelenségek megismertetésében. Az előadások felvételeit a Royal Institution az interneten ingyen megtekinthetővé teszi.

A 2022-es karácsonyi előadást Sue Black skót törvényszéki szakértő tartotta. A téma a bűnügyek felderítésében használt tudományos módszerek használata volt: angolul ezt a tudományt igen elterjedten „forensic science” néven szokás említeni, de sajnos hasonlóan rövid és kifejező magyar megfelelője nincsen. Ez azok közé a kivételes területek közé tartozik, amelyek népszerűsége rendkívüli, amit jó pár hosszú ideig futó tévésorozat is bizonyít.

forens.jpg

A háromrészes program első részében az alaptörténet az volt, hogy Sue Black munkahelye, a St. John’s College felújításakor napvilágra került tömegsír SK2057 jelű csontvázáról kellett minél több információt meghatározni. Bemelegítésként a közönségnek csontdarabokról kellett megtippelnie, hogy emberi eredetűek-e vagy sem, majd részletesen megismerhették, hogy az ilyen maradványok esetében mi alapján lehet a négy legfontosabb kérdésről – a nemről, a korról, a magasságról, illetve az élőhelyről – megalapozott vélemény mondani. Az SK2057 a koponya jellegzetességei és a csípőcsont mérete alapján egyértelműen férfinak bizonyult, a lábcsontok mérete 180 centimétert megközelítő testmagasságra utalt, a fogak és a kulcscsont állapota 17 és 19 évre tette az életkort, míg a csontok stabilizotóp-összetételének vizsgálata skandináv eredetet valószínűsített. Fontos volt annak az eldöntése is, hogy mikor történhetett a haláleset, mert ha ez hetven évnél régebbi, akkor a rendőrségnek nem kell nyomoznia az ügyben. Az SK2057 sokkal öregebbnek bizonyult, a radiokarbon-módszer szerint majdnem pontosan ezerévesnek. Ennek alapján egy kis fantáziával könnyű volt megrajzolni egy viking harcos képét, s ezt összekapcsolni a történelmi feljegyzésekből pontosan ismert ténnyel, amely szerint 1002. november 13-án II. Ethelred angol király parancsára az országban tartózkodó összes dán származású embert lemészárolták.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS