Kedves Olvasók!

mikla.jpg2023-ban a Magyar Kémikusok Egyesületének több, korábban nem tapasztalt, rendkívüli feladattal kellett szembenéznie, és az elmúló év jelentős változásokat eredményezett az Egyesület életében.

Idén nemcsak az Intézőbizottság mandátuma járt le, hanem tizenkét év után Simonné Sarkadi Livia professzor elnöki megbízatása is véget ért. Androsits Beáta idén decemberben húsz aktív és kiemelkedően hatékony esztendő után szintén leköszön ügyvezető igazgatói megbízatásáról. Az egyesületi vezetés változásain túl a Magyar Kémikusok Lapja felelős szerkesztői tisztségéről tizenöt év után leköszönő Kiss Tamás professzor és a szerkesztőbizottság búcsúzó elnöke, Szépvölgyi János professzor helyett is új személyt választottunk. Ezek tükrében bátran állíthatom, hogy a 2023-as esztendő mindenképp rendhagyó lett az Egyesület életében, hiszen korábban soha nem volt példa arra, hogy egyszerre kerüljön sor a vezetői kulcspozíciókban levő személyek váltására. Egy évvel korábbi beköszöntőmben már kitértem ezekre a kihívásokra, amelyek megoldásában mind a régi, mind az újraválasztott Intézőbizottságnak komoly érdemei vannak.

A régi helyen és a szokott időben, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban májusban megtartott Küldöttközgyűlés egyhangúlag elnökké választotta Szalay Péter professzort, az ELTE Kémiai Intézetének egyetemi tanárát. Az MKL új felelős szerkesztője Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a szerkesztőbizottság elnöke Keglevich György, a BME egyetemi tanára lett. Az ügyvezető igazgató személyére kiírt álláspályázat sikeres volt, 129 jelentkezőből sikerült az új ügyvezető személyét kiválasztani, akit a januári lapszámban mutatunk be.

Idén az MKE nagy sikerrel rendezte meg 4. Nemzeti Konferenciáját Egerben, ahol rendkívül magas szakmai színvonalat képviselő plenáris előadók ismertették a kémia legújabb eredményeit. A konferencián először került sor két kerekasztal-beszélgetésre és nagy sikerű „flash poszter”-szekcióra.

Decemberi lapszámunkban az MKE, a vegyipar eseményei és karácsonyi írások mellett külön cikksorozatot olvashatnak, amely a Műegyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának 150 éves ünnepi eseménysorozatához kapcsolódik. Szarka András professzor dékáni felvezetőjét követően a kar öt tanszéke mutatkozik be: a történelmi távlatoktól kezdve az aktuális kutatási profilig ismertetik tevékenységüket. A BME professzoraként is olvasva az összefoglalókat, őszintén remélem, hogy a következő években, évtizedekben is hasonlóan magas színvonalú és eredményes oktató-kutatómunka folyhat a karon, és a következő születésnapi összefoglaló is ennyi sikertörténetről számolhat be.

Tavaly decemberben Pálinkó Istvánt idéztem: „Hát nem semmi évünk volt 2020-ban.” Azt hiszem, ez az idézet ismét megállja a helyét, így bátran írhatom, hogy nem semmi év volt 2023. Rengeteg feladaton és kihíváson vagyunk túl, amelyek megoldásában mind a leköszönt, mind az új, megválasztott vezetőségnek komoly érdemei vannak. Ennek apropóján köszönetet mondok a segítségükért, az ötleteikért és a feladatok megoldásában nyújtott aktív személyes és gyakorlatias segítségükért. Sok munka van mögöttünk, és 2024 is tartogat kihívásokat, különösen a megváltozott működési környezet miatt.

De közeleg az advent, a karácsony. Megváltozott világunkban a mindennapi bosszúságokat félretéve szenteljünk időt a családunknak, szeretteinknek. Töltsünk velük minőségi időt, töltődjünk fel, hiszen az energiára nagy szükség lesz a következő esztendőben is. Áldott karácsonyt, békés ünnepeket és kitartást 2024-re!

Mika László Tamás

egyetemi tanár, az MKE főtitkára


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS