Kedves Olvasók!

tp.jpgDerűs, tulipános márciusi beköszöntőt írni ebben a betegség-félelmekkel terhelt időben nem könnyű dolog. A magán-, szakmai és hivatalos társaságokban a Covid-témáé a vezető szerep. Megfeledkeztünk például megemlékezni a Covid első kémikus áldozatáról, aki Schuman Béla, az MKE Klinikai Kémiai Szakosztályának egykori elnöke volt, a PSA-teszt magyarországi honosításának szervezője. Ennek a márciusi számnak utolsó szerzője szintén Covid-áldozat, Ritz Ferenc, aki saját áttekintő rovatot szerkesztett az utóbbi években. Nagy sikerrel.

Szakosztályok szűnnek meg, alakulnak át vagy új szakterületek szökkennek szárba. Ez jó dolog. És az is jó, hogy kissé fellélegezve könnyed és érdekes cikkeket olvashatunk a lapban. Inzelt György és Braun Tibor professzorok tudománytörténeti tanulmányai kétségkívül a legnagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, nemcsak tartalmuk, hanem igen színvonalas stílusjegyeik miatt is. A tartalom és a forma egységét, a természettudomány népszerűsítését tőlük tanulhatják meg igazán a jövő szakírói. Csupor Dezső „Ködpiszkáló” rovata szintén minden olvasó érdeklődését felkeltheti.

Március alkalmából emlékeznünk illik a Than fivérekről (Than Mór festőművészről, Than Károly vegyészprofesszorról, a magyar kémiai oktatás megteremtőjéről) és Lengyel Béla gyógyszervegyészről, akik az 1848-as dicsőséges események alatt kezdték meg sikeres pályájukat.

Tömpe Péter


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS