Búcsúzunk Liptay Györgytől (1932–2022)

Szilágyi Imre Miklós

 … Először egyetemistaként találkoztam Gyuri bácsival a különböző termoanalitikai MTA munkabizottsági és MKE szakcsoporti üléseken. Később az MKE 2007-es Centenáriumi Vegyészkonferenciáján közös vacsorákon voltunk együtt, majd 2008-ban a brazil ICTAC konferencián sokat beszélgettünk, több kiránduláson részt vettünk. Ez a konferencia a magyar termikus analízis számára különösen emlékezetes, mivel Gyuri bácsi ekkor kapta meg életműve elismeréseként az ICTAC Distinguished Service Awardot.

2012-től, amikor a JTAC folyóiratnál kezdtem dolgozni, még jobban elmélyült a kapcsolatunk Gyuri bácsival. 2014-ben Kállay-Menyhárd Alfréddal közösen átvettük a lap szerkesztését Simon Judittól, de Judit néni és Gyuri bácsi azóta is minden szerkesztőségi ülésen és ebéden ott volt, és nagyon sokat jelentett a támogatásuk, bátorításuk. Nagy öröm volt látni, hogy milyen boldogok voltak az újság sikerei miatt. A JTAC idén rekordmagas impakt faktort ért el (4,626), évi több mint egymillió cikkletöltéssel a termikus analízis vezető lapja világszinten is. Hálásak vagyunk, hogy folytathatjuk Gyuri bácsi és sok más kollégája örökségét a termikus analízis területén. A lap életében 2019 kiemelkedő év volt, mivel ekkor lett a folyóirat 50 éves. Ezt egy nemzetközi konferenciával ünnepeltük (Journal of Thermal Analysis and Calorimetry Conference – JTACC), ahol Judit néni és Gyuri bácsi tiszteletbeli elnökök voltak. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb konferenciája méltó volt hozzájuk.

lgy.jpg

Gyuri bácsiról egyik legkedvesebb emlékem az, amikor a gálavacsorán a Gödöllői Királyi Kastélyban betolták a lap ünnepi tortáját, és ennek felvágására őt kértük fel. Látszott rajta az öröm és meghatottság, ahogyan a termoanalitikus világ minden tájáról összegyűlt képviselői neki tapsoltak.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS