A PannonPharma Cégcsoport

Pallos József Péter, Blazics Gyula

A PannonPharma Gyógyszergyártó Kft. 1991-ben alakult Pécsett. Gyógyszergyárát 2000-ben építette fel Pécsváradon, és licencek vásárlásával, továbbfejlesztésével, kisebb gyógyszercégek átvételével fejlődött cégcsoporttá.

A PannonPharma Cégcsoport teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozások együttese. Kezdetben 37 főt foglalkoztattak; 2013-ban már 132 fő az átlagos állományi létszám! A tevékenység legnagyobb része a halmozottan hátrányos helyzetű dél-dunántúli régióban zajlik.

A PannonPharma Gyógyszergyártó Kft. termékpalettája igen széles: gyógyszereket, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket, orvostechnikai eszközöket és kozmetikumokat is gyárt – közel 100 terméket. A betegek ellátása szempontjából nagyon fontos, kis forgalmú készítményeket is előállít. A termékek között vannak bevont és bevonatlan tabletták, granulátumok, kemény kapszulák, kenőcsök és gélek, külsőleges és belsőleges folyékony gyógyszerformák és injekciók. Jelenleg is újabb termékek várnak törzskönyvezére. A PannonPharma több készítményt belföldön és külföldön (EU, India) állíttat elő. A Pannonpharma Kft. az UNICEF egyetlen magyarországi beszállítója.

 

Néhány jól ismert termék

Vény nélküli készítmény a primycin és lidokain hatóanyag-tartalmú Ebrimycin® gél, a flavonoid (diozmin) hatóanyagú DIO-PP® 600 mg tabletta, a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő Phlogosol® oldat, a Phlogosam® kenőcs, a kombinált (paracetamol+koffein) fejfájáscsillapító Miralgin® tabletta, szulfonamid- (sulfadimidin) tartalmú Septosyl® szemkenőcs, a gyomorsavmegkötő Antagel® tabletta és szuszpenzió, a Melfen® 200–400 mg ibuprofen-tabletta, a Diapulmon® inhalációs csepp, a Fomarex® és a Plastubol® spray,  a kozmetikai terméknek számító IRIX® spray és a Naksol® spray.

 

Jövőkép

A gyógyszerészet és a gyógyszergyártás új távlatokat nyit a kis és közepes gyógyszergyártó cégek számára.

 pannon.jpg

Biológiai kutatás lamináris fülke alatt

A bioterápiás fehérjék és hasonmásaik használata mellett közeli lehetőség a személyre szabott gyógyítás, vagyis a beteg számára – genetikai sajátosságai ismeretében kiválasztott – hatékony molekulák terápiába vétele, a beteg saját sejtjeinek, szöveteinek felszaporítása a sérült sejtek, szövetek, szervek kiváltására, az allergénekkel vagy bizonyos tumorokkal szembeni immunizálásra; perifériás őssejtek szeparációja, irányított biokonverziója, például érfali endotél kijavítására. Az új gyógyító technológiák kidolgozását teszi lehetővé a natív vagy módosított vírusok vagy plazmidok (személyre szabott) közeli terápiás bevetége. E technológiák használatbavételének feltétele az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) előírásainak követése. Az első ilyen AT (Advanced Therapy) GMP (Good Manufacturing Practice) hatósági engedély megszerzését a 2014 februárjában indult klinikánk számára kívánjuk megszerezni. 

Páratlan lehetőség a nanoléptékű ismeretek fejlődése, ami elősegíti az ismert gyógyszerhatóanyagok új formulációkba vitelét, s ezzel a szelektívebb, kevesebb mellékhatással járó, előnyösebb gyógyhatást. Erre lehetőséget ad a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett közös szabadalom, a mag-héj kompozit struktúrájú, célozható és elnyújtott hatású, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények kifejlesztése.

A ritka betegségek terápiája értelemszerűen nagy lehetőség a kis és közepes gyógyszercégek számára. Itt kevésbé érezhető a szupranacionális cégek piaci mohósága, mivel ennek a piacnak rendkívül kicsi a mérete, viszont a kórképek száma sok ezer, a betegek száma relatíve kevés.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS