Természetes antimikrobás vegyületek alkalmazása az élelmiszer-biztonság és -minőség fokozására

Kiskó Gabriella

Az utóbbi évtizedekben a fogyasztók igényei és elvárásai megnőttek a magas tápértékű, kevésbé feldolgozott, természetes, friss termékek iránt. Ezért az élelmiszeripari szakembereknek új technológiákat kell kifejleszteni az új fogyasztói elvárások kielégítésére úgy, hogy a termékek továbbra is biztonságosak maradjanak. Ezért megkezdődtek a kutatások olyan alternatív, társadalmilag is elfogadható, természetes eredetű tartósítószerek iránt, melyek hatékonyan gátolják/pusztítják a romlást okozó mikroorganizmusok mellett az élelmiszer-patogén mikroorganizmusokat is. Az említett okokból egyre jobban növekedett az igény a természetes antimikrobás anyagok alkalmazására is.

Az antimikrobás anyagok közé tartoznak a mikrobák által előállított vegyületek, valamint az állati és növényi eredetű antimikrobás hatással rendelkező anyagok. Felhasználásuk sok esetben nehéz, hiszen hatásukat több tényező befolyásolhatja, és még ha egy vegyület jó antimikrobás hatással rendelkezik is, nem biztos, hogy a laboratóriumi körülmények között mutatott aktivitása ipari körülmények között is érvényesül.

kisko.jpg

Illóolajok komponenseinek (karvakrol és p-cimén) használata pasztőrözetlen almalé biztonságának növelésére. A grafikonon: E. coli túlélése 0,5 mM karvakrol és/vagy 0,25 mM p-cimén mellett 4 °C-on tárolt almalében

A cikk arról a munkáról számol be, amelyben a természetes antimikrobás vegyületek különböző célú alkalmazhatóságát vizsgálták.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS